Več kot 70% površine Zemlje pokrivajo oceani in morja, ki tako pred pogledi skrivajo obsežen del flore in favne našega planeta kakor tudi velik del zgodovinske dediščine človeštva. Poleg omenjenega predstavljajo oceani in morja seveda izjemno pomemben, če ne ključen del Zemljinega globalnega eko-sistema.

Spoznavanje morskega dna in širše razumevanje procesov, ki tam potekajo, je zato pomemben vir podatkov za človeka in znanost. Poleg tega predstavlja spoznavanje tega v veliki meri neokrnjenega okolja za posameznika izziv ter enkratno možnost spoznavanja čudovitega podvodnega sveta v svetovnih morjih.

Inštitut za potapljanje in podvodne aktivnosti (IPPA) se ukvarja z raziskovanjem podvodnega okolja predvsem v smislu človekovega bivanja v tem okolju, ki mu naravno nismo prilagojeni. Od nas zahteva razvijanje posebnih spretnosti in veščin, ki nam v veliki meri pridejo prav tudi v vsakodnevnem življenju. Celo več, življenjske dogodke nam omogočijo opazovati iz drugačne perspektive in se osredotočiti na najbolj učinkovite rešitve usmerjene v osebnostno rast. S tem ciljem v Inštitutu na enem mestu združujemo znanja s področja osebnostne rasti, psihologije odnosov in metod reševanja problemov z veščino potapljanja in podvodnimi aktivnostmi.