Vam je med potopom hladno?
Nič več!

Da, tudi v hladni vodi se lahko potapljate in uživate brez, da bi se obremenjevali z nižjo temperaturo. V suhi potapljaški obleki boste s pomočjo vodotesnih manšet in zadrge popolnoma suhi. Hladna voda ni več ovira. Vidljivost pod vodo je navadno v zimskih mesecih veliko boljša kot poleti. Na potapljaških lokacijah ni gneče in v potapljaških centrih vas bodo veseli, tuš po potopu pa ne bo več nuja. To so le nekateri izmed razlogov zakaj je smiselna uporaba suhe potapljaške obleke.

©PADI 2013

Predpogoji:

 • opravljen začetni potapljaški tečaj Jr.PADI Open Water Diver (ali ekvivalenten tečaj po drugi mednarodno priznani šoli potapljanja),
 • starost najmanj 10 let.

Tečaj obsega:

 • teoretični del:
  – kontrola plovnosti,
  – vzdrževanje, hranjenje in popravilo suhe obleke,
  – 
  pod obleke,
 • praktični del (1 nizka voda in 2 potopa v globoki vodi):
  – spoznavanje suhe obleke,
  – varnostni pregled,
  – tehnike vstopa v vodo,
  – pregleda”bubble check” in “buoyancy check”,
  – tehnike spusta,
  – vaja za kontrolo plovnosti – “fin pivot”,
  – vaja za kontrolo plovnosti – lebdenje,
  – reševanje situacije z zrakom v nogama,
  – zasilno snemanje polnilne cevi na suhi obleki,
  – upravljanjem z izpustnim ventilom,
  – tehnike dviga,
  – snemanje in nameščanje opreme in uteži na gladini.

Kaj potrebujete?

 • Brisačo, kopalke in natikače,
 • potapljaško izkaznico in knjižico (logbook),
 • potapljaško opremo (priporočljivo, ni nujno),
 • kapo ali podobno pokrivalo za zaščito glave po potopih,
 • zvezek in pisalo.

Koliko časa potrebujete?
Priporočen čas trajanja tečaja PADI Dry Suit Diver je 12 ur. Obvezni so vsaj 3 praktični potopi (1 kart v nizki vodi in 2 krat v globoki vodi). Tečaj je mogoče opravljati tudi individualno po medsebojnem dogovoru.

Cena tečaja vključuje:

 • teoretični in praktični del,
 • PADI Dry Suit Diver potapljaško izkaznico,
 • PADI Inštruktor (predavanja in izvedba potopov).

Kam po tečaju PADI Dry Suit Diver?
Pridobljeno znanje boste lahko s pridom uporabili na vaši nadaljnji potapljaški poti. Ker vam hladna voda in nizke temperature ne bodo več ovira se boste lahko preizkusili tudi v globjem potaplanju na tečuju specialnosti PADI Deep Diver. Specialnost potapljanja pod ledom PADI Ice Diver je idealna priložnost da uporabite pridobljeno znanje in izkušenje s potapljanjem v suhi obleki za nove izjemne dogodivščine.

Če se boste v bodoče odločili za usposabljanje za PADI Master Scuba Diver-ja, se vam bo PADI Deep Diver tečaj štel kot ena izmed petih zahtevanih specialnosti.

Če se boste odločili za naslednji korak in razmišljali o tehničnem potapljanju vam bo opravljanje tečaja PADI Dry Suit koristilo saj je uporaba suhe obleka v tehničnem potapljanju skoraj obvezna. Kot dodaten pripomoček za uravnavnje plovnosti vam bo suha obleka prišla v poštev že pri uvodnemu tečaju tehničnega potapljanja PADI Tec 40.

Izjava o zdravstvenem stanju:
Ob začetku tečaja tečajnik podpiše izjavo o svojem zdravstvenem stanju. Izjava se nanaša na trenutno zdravstveno stanje in jo je potrebno natančno prebrati. V primeru, da tečajnik ni polnoleten, izjavo morajo podpisati tudi starši. V izjavi so eksplicitno našteta bolezenska stanja v primeru katerih pred začetkom tečaja potrebujemo tudi pisno potrdilo zdravnika. Izjavo najdete na naših internetnih straneh v razdelku Pod gladino/dokumenti kjer najdete tudi formular »potrdilo zdravnika« ter »navodila za zdravnika«.