Tehnično potapljanje je “ekstremni” način potapljanja, ki izkušenim potapljačem omogoča potope v večje globine kot so običajne pri rekreativnem potapljanju. Za obvladovanje dodatne nevarnosti je potrebno precej več potapljaške opreme in usposabljanja.

Tehnično potapljanje ni za vsakogar. Odgovor za vse, ki jih tak način potapljanja privlači, so PADI TecRec tečaji.

Tehnicno_SplosnoKaj je tehnično potapljanje?
Način potapljanja, kjer se presežejo meje rekreativnega, športnega potapljanja postane tehnično.
Po definiciji je potapljanje tehnično čim vključuje vsaj nekaj sledečega:

 • potapljanje globlje od 40 metrov,
 • potrebna dekompresija,
 • potapljanje v jamah ali drugih zaprtih okoljih, kjer dolžina do površine presega 40 m,
 • pospešeno dekompresijo in/ali uporaba različnih plinskih mešanic med potopom.

Ker pri tehničnem potapljanju v primeru nuje, izhod na površino ni mogoč, so potrebne dodatne tehnike in usposabljanja za obvladovanje večjega tveganja. Kljub temu je tehnično potapljanje, v primerjavi z rekreativnim potencialno nevarnejše in dopušča manj napak.

Zakaj bi želeli postati tehnični potapljač?
Tehnično potapljanje ni le večje tveganje, vendar zahteva tudi veliko več truda, discipline in opreme. Ni za vsakogar. Lahko ste, navdušen vrhunski potapljač celo življenje brez, da bi opravili tehnični potop.

Dejstvo je, da obstajajo posamezniki, ki želijo obiskati kraje pod vodo, ki jih relativno malo ljudi lahko. Veliko čudovitih, nedotaknjenih razbitin leži na globinah precej pod 40 metrov. Ravno tako obstajajo globoki podvodni grebeni z veliko življenja, ki ga ni moč najti v plitvini.
Nekaterim je tehnično potapljanje izziv in zato sprejmejo visoke zahteve in nevarnosti takega načina potapljanja. Spet druge zanima najsodobnejša oprema in tehnologija…

V čem se PADI TecRec razlikuje?
TecRec program se je pričelo izvajati leta 2000. Kljub temu, da ni prvi tovrsten izobraževalni program za tehnično potapljanje, je v svetu pogosto deležen pohval in priznanj.

 • TecRec tečaji so sestavni del usmerjenega izobraževanja tehničnega potapljanja. Preko več zveznih izobraževalnih stopenj usposobi potapljače za varno prekoračitev mej rekreativnega potapljanja z uporabo različnih plinskih mešanic.
 • Vsaka od stopenj vas vpelje in seznani z novo opremo, načrtovanjem ter primernimi postopki za varno preseganje svojih potapljaških mej.
 • Tec Diver tečaj sestavljajo trije zaporedni pod-tečaji: Tec 40, Tec 45 and Tec 50. Lahko se jih opravlja neprekinjeno ali v določenem časovnem razmiku dokonča vsako stopnjo posamično. Tako je usposabljanje učinkovito in prilagodljivo posamezniku.

Potapljaška Tec oprema
V tehničnem potapljanju se uporablja občutno več opreme, kot pri rekreativnem. V tehnični konfiguraciji opreme se navadno uporablja dva do štiri oziroma pet regulatorjev, potapljaški računalnik in kar nekaj dodatkov, ki jih v športnem potapljanju navadno ne najdemo.

Konfiguracija opreme je odvisna od lokalnih pogojev, kjer se posamezen tečaj izvaja.

Zahteve
Za posamezne TecRec tečaje so pristopne zahteve različne. Vedno pa morajo biti izpolnjene vsaj slednje:

 • starejši od 18 let,
 • biti zrela, zanesljiva, odgovorna oseba, ki bo dosledno sledila postopkom in zahtevam,
 • biti zdravstveno sposobni za tehnično potapljanje (zahtevan je podpis zdravnika),
 • biti pripravljeni sprejeti dodatno tveganje, ki ga predstavlja tehnično potapljanje ,
 • biti izkušen potapljač z najmanj 100 potrjenimi potopi,
 • imeti opravljen Nitrox tečaj (PADI Enriched Air Diver) in tečaj za globoko potapljanje (PADI Deep Diver) ali ekvivalentna usposabljanja (npr. vsaj 20 potrjenih potopov pod 30m globine).

Zabavni del
Zabaven del TecRec tečajev je izziv, da se lahko potopite globlje in dlje kot večina potapljačev.

Tehnicno_tecrec-chart